PONUDBA DRUŠTVA HIPPOSKlasična šola jahanja


Klasična šola jahanja je namenjena vsem uporabnikom, ki si želijo učiti jahanja in približati konjeniškim disciplinam tako v športne, kot rekreativne namene.

Pri nas lahko opravljate izpite Konjeniške zveze Slovenije, kot so:
- Jahač 1,
- Jahač 2 in
- tekmovalne licence.

Individualna ura traja 45 minut in vključuje pripravo konja ter jahanje. Izvajajo jo licencirani inštruktorji slovenske Konjeniške Akademije.
Izvaja se jo po predhodnem dogovoru.


Kaj je terapija s pomočjo konja?


Terapija s pomočjo konja je ena redkih podpornih terapij, ki nudi priložnost za celostno obravnavo otrok ter odraslih s posebnimi potrebami. Dražljaji nihanja se s konjevega hrbta prenašajo na uporabnika, kar pozitivno deluje na razvoj senzomotoričnih spretnosti in kompetenc, kot so pravilna drža, koordinacija, ravnotežje, itd.

Hkrati pa konj zaradi svojega izgleda, vedenja ter značajskih lastnosti (ob skrbno načrtovani terapevtski uri), prispeva k izboljšanju kompetenc na raznih področij in poveča željo po udejstvovanju v le teh, te so lahko psihosocialne, komunikacijsko – socializacijske in kognitivno- izobraževalne narave.

Terapija traja 45 minut, vključuje pa čiščenje konja, jahanje ter zaključek in hranjenje. Izvaja se jo brez sedla, pod vodstvom za to posebej izurjenega strokovnjaka in vodnika konja. Cilj so si različni, saj se program prilagaja potrebam vsakega posameznika.

Terapija s pomočjo konja je namenjena vsem otrokom, mladostnikom in odraslim s posebnimi potrebami.


Kaj je hipoterapija?


Hipoterapija je posebna oblika fizioterapije, izvajana kot dodatna oblika, ki nadgrajuje osnovno fizioterapijo in jo predpiše zdravnik specialist. Konj pri tem služi kot terapevtsko sredstvo za prenos gibanja v koraku. Dražljaji nihanja se s konjevega hrbta prenašajo na pacienta in so sorodni gibanju medenice človeka med hojo.

To nihanje povzroči tridimenzionalno gibanje medenice, kar pripomore pri sprostitvi mišičnega tonusa ,istočasni graditvi centralnega mišičnega tonusa, prekinitvi patoloških vzorcev ter enakomerno ponavljanje pravilnih gibalnih vzorcev

Terapija traja 20-30 minut glede na sposobnosti in koncentracijo pacienta. Opravlja se jo brez sedla, pod vodstvom posebej izurjenega fizioterapevta, pomočnika ter vodiča konja.

Hipoterapija je je namenjena vsem otrokom, mladostnikom in odraslim s posebnimi potrebami.


Kaj so aktivnosti s pomočjo konja?


Kljub temu, da je cilj aktivnosti predvsem ta da se otrok zabava, se opravlja brez sedla, saj si želimo, da bi se nekateri pozitivni učinki, ki se pridobijo s terapijo, vseeno prenesli. (vzravnana drža, izboljšanje pozornosti, pridobitev samozavesti, izboljšanje koordinacije, ravnotežja..)

Aktivnosti s pomočjo konja so namenjene vsem otrokom v starosti od 2 do 10 let. Ura traja 45 minut, lahko je individualna ali skupinska in tako kot terapije vključujejo pripravo konja, jahanje ter zaključek in hranjenje. Izvajajo jo inštruktor jahanja ob pomoči vodnika konja.


Kaj so aktivnosti s pomočjo živali?


Sedež našega društva je družinska kmetija na kateri je našlo svoj dom poleg 4 konj tudi veliko drugih vrst domačih živali - zajčki, ovčke, koze, gosi, race , želve, pujsek, kokoši, muce, psi ipd.

Prepričani smo, da druženje in sobivanje z živalmi otrokom prinaša našteto pozitivnih učinkov, saj dokazano izboljšuje kognitivno ter psihosocialno področje, izboljša govor in komunikacijo ter pomaga pri zdravem osebnostnem razvoju.

Otroke vabimo, da z nami spoznajo razne vrste domačih živali, se poučijo o pravilni negi in pristopu.

“aktivnosti s pomočjo živali” vključujejo:
• Voden ogled kmetije
• Seznanitev z vsemi živalmi
• Seznanitev s pristopom k posamezni živali
• Prikaz krmljenja in sodelovanje pri le tem
Ob predhodnem dogovoru je v okviru obiska možno tudi čiščenje in jahanje konja.
Ogled traja 1 uro (oziroma po dogovoru) in lahko je individualen ali skupinski.